Friday, February 19, 2010

Adam,mengertilah... Hawa mengharapkan Adam menjaga Hawa..namun,bukanlah 'couple' yg Hawa pinta...tp cukuplah sekadar tidak memandang Hawa..cukuplah sekadar menghormati Hawa sebagai Hawa..jgn dipinta apa yg tak mampu Hawa berikan..kerana Hawa milik Allah sepenuhnya... Adam,mengertilah...

( iluvislam)

Monday, February 15, 2010

saya rindu untuk duduk bersama-sama dengan mereka..rindukan suasanan solehah,yang penuh semangat sengat semangat junang mereka..saya sangat rindukan suasana bersama-sama mereka

Friday, February 12, 2010

hush...dh berabuk blog ni..ayuh warnainya dengan warna-warna pelangi...sekian lama menyepi..dh tahun 2010 dh pn..mcm2 y berlaku..penuh cabaran dan dugaan...byk sgt cerita2 y nk diceritakan..dan ni juga sem last Nurul Qalbi nk abiskan belajar di UPM insya allah..mulanya sem 6 ni Nurul Qalbi diuji dengan mcm2 dugaan..tuduhan dan tomahan..sume terpaksa ditempuhi walaupn pahit...

1.Nurul Qalbi dikatakan punca seorang pelajar ni fail subjek pengucapan awm

2.Nurul Qalbi dihina "lembu betina terbuang"

ini y ketara sekali berlaku untuk permulaan final sem Nurul Qalbi..
nak xnak mmg kene tempuhi dengan tabah la..walaupn pahit harung je..mungkin itu semua ujian untuk bangkitkan semangat dan jiwa Nurul Qalbi untuk terus bangun dan berjaya..
kisahnyer mcm ni...

1. dituduh bahawa punca kegagalan seorang pelajar.

pada sem 5 Nurul Qalbi mengambil subjek pengucapan awam. Ditakdirkan Nurul Qalbi 1 kumpulan dengan org yang Nurul Qalbi xsuka..ntah mcm mana ntah..Nurul Qalbi just assume itu adalah jodoh drpd allah(bukan pasangan hidup je jodoh tau)..time dapat 1 group dgn pelajar tu Nurul Qalbi betul2 xsuka..tp teringat kata-kata seorang senior kat matri dl....kita harus ingt dan percaya semua yang ditemukan dengan kita itu adalah jodoh buat kita..jodoh ni bukan shj pasangan hidup..tp jodoh ni mcm2..cthnye mcm kita dapat roomate y kita rs xsuka..tp ingt..itu sbnrnye jodoh kita..dan bila ckp pasal jodoh mesti ada keserasiaannya.kita harus cr dimana keserasiannya.allah bg peluang untuk kita dekati dia..punya la baik Nurul Qalbi ni berbaik sangka..dlm subjek pengucapan awam ni kami sekelas diberi 2 tugasan..nk dijadikan ceritanya..pelajar y partner Nurul Qalbi ni punya la sombong dan bongkak..keje tugasan pn xbuat..last Nurul Qalbi jmpa je lectrer bgtau pelajar ni xbuat tugasan..
tup2..kuar result dia dpt gagal..mmg berasap la pelajar tu..abis Nurul Qalbi kene mcm2 tomahan..malas nk layan cuma doa kat ALLAH kuatkan hati ni dengan caci hina dari 'pelajar' tu..dia kata Nurul Qalbi ini adalah golongan melayu yang menjatuhkan anak bangsa sndr..hehe..gelak Nurul Qalbi dpt msg dia..klo pikir logik akal dan fikiran..dia sndr sbnrnye anak melayu yang memalukan bangsa sndr..kerja xbuat,tp nk jd excellent..hampeh...

2."lembu betina terbuang"

ini mmg dh tahap hina manusia..samakan manusia dengan binatang..agak kurang ajar disitu..
mula-mula mmg kecewa tp after dpt support dr kwn-kwn n buah hati Nurul Qali jd tenang n pkr balik secara waras..Klo dia betul2 cantek biarkan dia,cantek luaran tp akhlak buruk..Nurul Qalbi buat keputusan untuk lansung tidak mendekati manusia tersebut..sbbnye Nurul Qalbi xpernah sesekali mewujudkan jurang antara kami..tp rupa2nya selama ni dh banyak sgt dia kutuk Nurul Qalbi dan smpai tahap dh samakan dengan binatang..patut ke Nurul Qalbi berbaik lg dengan org y mcm tu????
keputusan Nurul Qalbi biarlah wujudnya kebencian Nurul Qalbi pd dia dan jgn ada hubungan lagi antara kami..dia yang mintak Nurul Qalbi benci kat dia..bukan Nurul Qalbi yang wujudkan rs benci tersebut..dia yang mintak..pastu skrg ni dia duk kata Nurul Qalbi sombong dengan dia..xkisah pn bia la dia nk ckp apa pn...Nurul Qalbi lansung xkisah..

dan akhirnya Nurul Qalbi harapkan tahun 20101 ni memberi kejayaan dan ketabahan pada Nurul Qalbi


Wednesday, November 25, 2009

cerita hati

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

Sunday, October 25, 2009

hatiku kasihmu


akan ku jaga hatimu seperti hatiku, namun andai ianya terluka maafkan aku kasih, aku hanyalah seorang insan yang penuh dengan kekurangan, tapi mengertilah sayang.. aku mencintai dirimu, andai esok milik kita aku bahagia dapat bersama denganmu sayang, tapi andai esok bukan milikku...aku mohon ampun padamu kasih..,

Monday, September 28, 2009

twins..hehe


.: smile :.

Thursday, September 24, 2009

my heart


.: NURUL QALBI :.

.:lebaran:.


~SELAMAT HARI RAYA~
maaf zahir dan batin dipinta
moga lebaran membawa seribu rahmat.